DISCRIMINATIE
De Monitor Discriminatie 2022 Noord-Nederland geeft een overzicht van discriminatiemeldingen vanuit Noord-Nederland geregistreerd bij de antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s), de politie Eenheid Noord-Nederland en het College voor de Rechten van de Mens (CRM). De ADV’s werkzaam in Noord-Nederland zijn Discriminatie Meldpunt Groningen, Meldpunt Discriminatie Drenthe en Discriminatie Meldpunt Fryslân (Tûmba). In deze Monitor noemen wij de ADV’s de Meldpunten.
De Monitor Discriminatie Noord-Nederland wordt tegelijkertijd gepubliceerd met het landelijke rapport Discriminatiecijfers in 2022. Het landelijke rapport gaat uitgebreid in op landelijke trends en relevant wetenschappelijk onderzoek. De Monitor Discriminatie Noord-Nederland geeft een beknopt overzicht, met op pagina 6 een regionale overzichtskaart en een link naar de gemeentecijfers.
De Meldpunten
Inwoners van Noord-Nederland die discriminatie ervaren kunnen dit melden bij de Meldpunten. De Meldpunten registreren niet alleen de meldingen, maar ondersteunen de inwoners op verschillende manieren.
Wanneer een melding binnenkomt gaan de Meld-punten eerst in gesprek met de melder. Dan volgt vaak wederhoor bij de wederpartij. Bemiddeling is dan een effectieve methode om in te zetten. Als partijen door bemiddeling samen verder kunnen is dat een mooie uitkomst. Als na wederhoor het vermoeden van discriminatie ontstaat, dan kan de klacht worden voorgelegd aan het CRM of een klachtencommissie. Wanneer discriminatie gepaard gaat met bedreiging, geweld of belediging is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. De Meldpunten kunnen de melder bij de aangifte ondersteunen. De Meldpunten gaan mee naar de politie en monitoren het vervolg.
Naast registratie en ondersteuning is een belangrijke kerntaak van de Meldpunten educatie en preventie. Wanneer er meldingen binnenkomen over organisaties of scholen, kunnen de Meldpunten daarin handvatten en advies bieden voor een discriminatievrije omgeving. Op pagina 7 en 8 is hier meer over te lezen.
Politie
De politie eenheid Noord-Nederland registreert incidenten en aangiftes waarbij discriminatie een rol speelt.
College voor de Rechten van de Mens
Wanneer mensen discriminatie ervaren op werk, binnen het onderwijs of door een dienstverlener/organisatie, kunnen zij zich wenden tot het CRM. Het College kan een oordeel uitspreken over de kwestie; deze wordt dan getoetst aan de Gelijkebehandelingswetgeving. (pop-up) Melders kunnen hierbij ondersteuning krijgen van de Meldpunten.
...............
Onafhankelijkheid meldpunten
De Meldpunten geven uitvoering aan de Wet Gemeentelijke Anti-discriminatievoorzieningen (WGA) in opdracht van gemeenten. De Meldpunten zijn neutraal en onafhankelijk. De onafhankelijkheid en de kwaliteitscriteria zijn gewaarborgd in de wet en het bijbehorend besluit van de minister. Onafhankelijkheid zorgt ervoor dat ook meldingen over samenwerkingspartners en opdrachtgevers zorgvuldig worden behandeld. Melders kunnen veilig melden over (lokale) overheid en semioverheid. Professionaliteit en privacybescherming staan altijd voorop.
...............
Pop-up
Wetgeving
Het verbod tot discriminatie is geregeld in Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Deze wet richt zich voornamelijk op discriminatie door de overheid. Discriminatie tussen burgers onderling is geregeld in verschillende gelijkebehandelingswetten. Bijvoorbeeld de Algemene wet gelijke behandeling of de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
...............
LEES HIER EEN VERHAAL
Ondertiteling
Door operaties op jonge leeftijd is mijn gehoor ernstig beschadigd en ben ik auditief beperkt. Nederland telt ruim 1,5 miljoen doven en slechthorenden. Ik en velen anderen lopen tegen het probleem aan bij het kijken van programma’s dat ondertiteling onjuist is, niet synchroon loopt met de spraak of dat er een technische storing is. Het Meldpunt heeft het probleem aangekaart bij de mediaorganisatie die het betrof en ik werd uitgenodigd op het mediapark in Hilversum voor een gesprek en een rondleiding door de studio’s die de ondertiteling verzorgen. Ik zag de hoeveelheid werk die wordt verzet en begrijp beter waarom fouten worden gemaakt. Ik werd serieus genomen en gehoord.