HET JAAR 2022
De Monitor Discriminatie 2022 Oost-Brabant geeft een overzicht van meldingen bij anti-discriminatievoorzieningen (ADV’s) en door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten. Daarnaast wordt aandacht besteed aan verzoeken en oordelen bij het College voor de Rechten van de Mens. Gelijktijdig met deze monitor verschijnt het landelijk rapport Discriminatiecijfers in 2022.
Discriminatie
Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen op basis van kenmerken die er in de situatie niet toe doen, zoals hun herkomst, leeftijd of geslacht. Deze kenmerken worden discriminatiegronden genoemd. Mensen die discriminatie hebben ervaren of waargenomen kunnen dit melden bij een ADV. De ADV’s in de politie-eenheid Oost-Brabant zijn RADAR, het Meldpunt Discriminatie van de LEVgroep, het Meldpunt Discriminatie van Sociom, het Meldpunt Discriminatie Heusden van ContourdeTwern en Vizier. Mensen kunnen ook terecht bij de politie of het College voor de Rechten van de Mens.
ADV’s en politie
In 2022 ontvingen de ADV’s 225 meldingen van discriminatie over voorvallen in Oost-Brabant. Dit is 22 procent minder dan het jaar ervoor. De meeste meldingen gingen over de discriminatiegrond herkomst of huidskleur, waarover 15 meldingen meer werden gedaan dan in 2021. Ook het aantal meldingen met de gronden geslacht en nationaliteit is toegenomen, met respectievelijk 15 en 13 meldingen. Het aantal meldingen van discriminatie op grond van handicap/chronische ziekte en leeftijd is juist afgenomen. Een groot aantal van de meldingen gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt. De politie registreerde 372 discriminatie-incidenten in 2022, dit zijn iets minder registraties dan het jaar ervoor. (pop-up)De meeste politieregistraties gingen over discriminatie op grond van herkomst en seksuele gerichtheid.
College voor de Rechten van de Mens
Het College voor de Rechten van de Mens ontving uit Oost-Brabant 40 verzoeken om een oordeel, 4 minder dan in 2021. De verzoeken gingen het vaakst over discriminatie op grond van herkomst, gevolgd door handicap/chronische ziekte en geslacht. Er waren in 2022 vooral veel verzoeken over arbeidsomstandigheden en verzoeken op het terrein van goederen en diensten. Op basis van de gelijkebehandelingswetgeving kan het College beoordelen of er sprake was van discriminatie. Het College bracht in 2022 over 16 zaken een oordeel uit, waarbij in 6 gevallen verboden onderscheid werd vastgesteld.
...............
Discriminatie komt veel vaker voor dan wordt gemeld. Mensen vinden het lastig om discriminatie te herkennen, benoemen en melden. (1) Slechts 3 procent van de discriminatie-ervaringen wordt gemeld bij een instantie die discriminatie registreert. (2)
Twijfels of iets wel discriminatie is of het niet erg genoeg vinden, kunnen redenen zijn om niet te melden. Mensen die wel melden, vinden het vooral fijn dat zij hun verhaal kwijt kunnen en dat zij hulp krijgen bij de verwerking van wat er is gebeurd.
...............
Noten
1 Andriessen, I. (2017). Discriminatie herkennen, benoemen
en melden. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
2 Andriessen, I., Hoegen Dijkhof, J., Torre, A. van der, Berg,
E. van den, Pulles, I., Iedema, J. en de Voogd-Hamelink, M. (2020). Ervaren discriminatie in Nederland II. Den Haag:
Sociaal en Cultureel Planbureau.
...............
Pop-up
Het gaat bij deze incidenten niet alleen om meldingen en aangiftes van discriminatie, maar ook andere incidenten met een (mogelijk) discriminatoir aspect. Een discriminatoir aspect is bijvoorbeeld het roepen van discriminerende scheldwoorden tijdens een mishandeling.
...............
LEES HIER EEN VERHAAL
Uiting van de geloofsovertuiging
Een orthodox-christelijk echtpaar draagt vanwege hun geloof een sieraad met kruis. Zij werden van het werk weggestuurd, omdat zij geen sieraden op de werkvloer mochten dragen. Het echtpaar vindt dat het bedrijf hen heeft gediscrimineerd op grond van godsdienst. Het bedrijf geeft aan dat het indirecte onderscheid is gerechtvaardigd vanwege de veiligheid van werknemers en diefstalpreventie. Het College oordeelt dat het dragen van een sieraad met kruis kan worden gezien als een uiting van de geloofsovertuiging. Het College oordeelt dat het bedrijf hiermee verboden indirect onderscheid op grond van godsdienst maakt.